Een afbeelding van een laptop met zes afbeeldingen op het scherm. Er komt een blauwe stippellijn uit die verbinding maakt met een doos met dezelfde groep afbeeldingen met een kleine wolk erboven.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, of je nou je telefoon onderweg naar je werk laat vallen of je koffie over je computer morst. Je laptop kan je zelfs in de steek laten en al je herinneringen in een seconde kwijtraken. Maar als je ergens anders een back-up van je favoriete foto’s van je apparaat maakt, hoef je je daar in elk geval geen zorgen over te maken als je apparaat niet meer te repareren is.

Bekijk deze tips voor bestandsbeheer en opslag om je foto’s veilig te bewaren, zodat je nog steeds fotoboeken kunt maken met je favoriete foto’s.

Maak altijd een back-up

Een foto van boven genomen van een zwarte externe harde schijf op een fel oranje oppervlak.

Het is erg belangrijk om kopieën van je foto’s te bewaren, zodat wanneer het ergste gebeurt met je apparatuur, je foto’s niet voor altijd verloren zijn. Om ervoor te zorgen dat je altijd een back-up hebt van je foto’s, sla je extra kopieën op verschillende plekken op wanneer je nieuwe foto’s met je smartphone maakt of foto’s uploadt op je computer.

Om er een gewoonte van te maken dat je kopieën van je foto’s maakt, zorg je ervoor dat je deze stap toevoegt aan je foto-workflow. Ben je niet bekend met de term foto-workflow? Dit is een checklist die fotografen volgen vanaf het moment dat ze hun camera tevoorschijn halen, totdat ze de foto’s afdrukken en presenteren.

Beijk dit voorbeeld van een foto-workflow, om het ordenen van je foto’s onder de knie te krijgen.

Wat zijn de beste oplossingen voor foto-opslag om back-ups van je bestanden te maken?

Een zwarte laptop met een dvd in een open cd-station. Hij staat op een houten tafelblad met een aangesloten externe harde schijf, een USB-stick erboven en een geheugenkaart eronder.

Volg deze tips voor bestandsnamen om je foto’s geordend te bewaren, nadat je de foto’s van je spiegelreflexcamera of je smartphone op je computer hebt geïmporteerd. Hierna kun je het beste de tijd nemen om back-ups te maken. Hoe je ook besluit om de back-ups te maken, zorg ervoor dat je hetzelfde naampatroon gebruikt als op je laptop. Op deze manier kun je je foto’s gemakkelijk terugvinden, waar ze ook staan opgeslagen.

Een vrouw die op haar laptop typt aan een houten eettafel. Er ligt een smartphone op de tafel en er staat een rood koffiekopje naast de laptop.

De tijd die je besteedt aan het ordenen van je foto’s en het maken van kopieën van je foto’s is helemaal aan jou. We raden je wel aan om back-ups op te slaan in een cloudopslag en op fysieke apparaten.

Hier volgen een aantal voor- en nadelen voor beide back-upopties.

Maak een back-up van foto’s op een fysiek apparaat

Fysieke apparaten die je kunt gebruiken om een back-up van je foto’s te maken, zijn een externe harde schijf en dvd’s.

De voordelen:

  • Externe harde schijven en dvd’s zijn relatief betaalbaar.
  • Beide oplossingen zijn eenvoudig om mee te werken.
  • Je kunt bestanden eenvoudig dupliceren en beheren.

De nadelen:

  • Ze kunnen beschadigd raken en als dat gebeurt, loop je het risico je back-ups te verliezen.

Maak een back-up van foto’s in een cloudopslag

Oplossingen voor cloudopslag waar je naar kunt kijken, zijn onder andere Amazon Drive en Google Foto’s.

De voordelen:

  • Zolang je een internetverbinding hebt, heb je overal toegang tot je foto’s.
  • Ze zijn vaak zeer gemakkelijk te gebruiken en maken het beheren van je foto’s eenvoudig.

De nadelen:

  • Aan sommige cloudoplossingen zitten abonnementskosten verbonden.
  • Het gebeurt zelden, maar een bedrijf kan sluiten of gehackt worden en in dat geval kunnen je gegevens gevaar lopen. Over het algemeen, als je een veilig wachtwoord gebruikt, zijn je foto’s veilig.

Omdat er voor- en nadelen zijn om over na te denken, is het de moeite waard om beide opties te gebruiken om je foto’s op te slaan, zodat je niet vertrouwt op één oplossing.

Voor meer tips over het veilig opslaan van je bestanden, bekijk je onze handleidingen over het ordenen van foto’s. Ontdek hoe eenvoudige technieken voor bestandsbeheer je kunnen helpen bij het snel maken van fotoboeken.

Om het maken van fotoboeken nog makkelijker te maken kun je ons fotoboekprogramma downloaden en de Smart Assistant proberen. Onze unieke, slimme technologie kiest je beste foto’s door dubbele en onscherpe foto’s te verwijderen en maakt vervolgens automatisch een schitterend fotoboek in slechts enkele minute.

Begin met het maken van je fotoboek

Reacties