Bij albelli houden we ontzettend veel van mooie foto’s en afbeeldingen, maar ook onze liefde voor video groeit elke dag. Als jij, net zoals wij, ontzettende fan bent van razend snelle wolkenpartijen, suizende stadsverlichting en versnelde zonsondergangen, dan vraag je jezelf misschien weleens af hoe ze dat in 10 seconden hebben kunnen vastleggen. De magische manier om dit te doen is met het maken van een time-lapse video

Wat is een time-lapse video?

Een time-lapse video maak je door een reeks momenten vast te leggen vanuit één positie. De beelden speel je vervolgens snel achter elkaar af. Deze methode zorgt ervoor dat je iets wat normaal ontzettend lang duurt (misschien wel minuten, uren of zelfs dagen) in slechts een paar seconden kunt visualiseren.

Hoe maak je een time-lapse video?

Zoals je weet, gaan wij zo’n uitdaging niet uit de weg. Daarom hebben we onze eigen time-lapse video gemaakt van onze kantoorkerstboom.

De eerste stap bij het maken van je time-lapse video is kiezen wat je precies wilt  vastleggen. Door je onderwerp eerst te kiezen, kun je precies uitzoeken hoeveel tijd je nodig hebt om de gebeurtenis vast te leggen. Of dat nou het versieren van het huis is, het koken van een kerstdiner, koekjes bakken of het uitpakken van cadeautjes, je maakt met gemak een korte video van elk gezellig moment.

Wat heb je nodig?

  • Een statief
  • Een digitale spiegelreflexcamera en een intervalmeter – een apparaat waarmee je jouw camera zo kan programmeren dat deze op vaste tijden het beeld vastlegt (Als je geen intervalmeter hebt, kun je natuurlijk ook handmatig de momenten vastleggen)
  • QuickTime Pro of een vergelijkbaar programma op je computer

hoe maak je een timelapse video-statief

 PS Wij gebruiken een statief met een Panasonic Lumix DMC-GX7 camera. Deze camera heeft al een time-lapse instelling.

Als je dit niet allemaal in huis hebt, is dat geen probleem. Onderaan staat een andere (iets simpelere) methode.

 Doe-het-zelf: het stappenplan

  1. Besluit de frequentie: Hoe hoger de framesnelheid (het aantal Frames Per Seconde, FPS), hoe meer je zal vastleggen van de gebeurtenis. Dit zorgt voor een soepelere video. Als de framesnelheid lager is, zal de video wat blokkiger worden. De meeste filmpjes laten 20-30 frames per seconde zien, dus het is aan jou wat je vast wil leggen. Kies eerst hoe lang je uiteindelijke video gaat zijn en vermenigvuldig dit met het gemiddelde aantal FPS (dus tussen 20 en 30) om te bepalen hoeveel frames je in totaal nodig hebt. Deel vervolgens de lengte van de gebeurtenis door het aantal frames om te zien om de hoeveel tijd je een foto moet maken.

Een voorbeeld: Onze time-lapse met de kantoorkerstboom duurt 13 seconden, in realiteit duurde het optuigen van de kerstboom 6,5 minuut (377 seconde). We maakten de volgende berekeningen:

  • 13 seconde*29 FPS = 377 frames
  • 377 seconden/377 frames = elke seconde één fotomoment
  1. Pas je camera-instellingen aan: Verander de witbalans en belichting zodat deze optimaal is voor je setting en zet je camera op handmatig. Dit zorgt er voor dat elke foto op de zelfde manier wordt geschoten.
  1. Aan de slag: Nu alles is voorbereid, kun je beginnen met fotograferen!

Hoe verander je foto’s in een film

Nadat je je foto’s hebt verzameld in een mapje, open je Quicktime Pro of een ander videobewerkingsprogramma (wij gebruikten After Effects) en klik je op Open Image Sequence in het File menu. Selecteer je foto’s en kies de gewenste framesnelheid. Quicktime doet de rest van het werk! Zodra Quicktime Pro klaar is, sla je het filmpje op. Je kunt natuurlijk ook extra elementjes toevoegen zoals muziek, ondertitels en andere effecten als je het filmpje aan het editen bent.

hoe maak je een timelapse video computerprogramma

Heb jij een time-lapse video gemaakt van een mooi moment? Dan zie we die natuurlijk graag! Upload en deel je filmpje op op InstagramTwitter of Facebook en vergeet niet #albelliAdvent te gebruiken.

Tot de volgende keer,

Het albelli team

PS Heb jij niet de juiste programma’s op je computer staan? Dan kun je ook een time-lapse video maken op je smartphone met allerlei verschillende apps zoals de Instagram’s Hyperlapse voor iOS of allerlei alternatieven voor Android.

 

Reacties