Kerst wordt in Europa en de rest van de wereld op allerlei verschillende manieren gevierd. We nemen een kijkje in verschillende tradities over de hele wereld en ontdekken wat er tijdens het kerstdiner wordt geserveerd, welke kerstdecoraties er worden gebruikt en wanneer de kerstcadeaus worden gegeven. Wat je kersttraditie ook is, albelli heeft altijd een fotocadeau dat er perfect bij past.

Wie is de Kerstman?

De arme Kerstman lijdt rond deze tijd van het jaar waarschijnlijk aan een identiteitscrisis. In het Engels noemen ze hem Father Christmas of Santa Claus, in België en Frankrijk heet hij Père Noël, en in Italië is zijn roepnaam Babbo Natale. In Noorwegen staat hij bekend als Julenissen en komt hij niet door de schoorsteen, maar klopt hij op kerstavond aan de deur met een zak vol cadeautjes. In Nederland komt SInterklaas met zijn hulpje Piet per stoomboot uit Spanje aan, terwijl hij in Zweden Jultomten wordt genoemd en in een kabouterachtige gedaante cadeaus rondbrengt. Het maakt niet uit wie hij werkelijk is: als je dit jaar braaf bent geweest, zal hij je tijdens zijn bezoek de mooiste cadeaus geven.

Wanneer worden de cadeaus gegeven?

Het zal je misschien verbazen dat cadeaus in verschillende landen op verschillende momenten worden gegeven. In Nederland vieren we vaker Sinterklaas en is pakjesavond op 5 december, in België en Duitsland is dit een dagje later en valt pakjesavond op 6 december. In het Verenigd Koninkrijk worden cadeaus traditioneel gezien met het hele gezin op kerstochtend geopend. Enthousiaste kinderen kunnen ‘kerstochtend’ natuurlijk heel ruim opvatten, waardoor halfslapende ouders al vroeg uit de veren moeten. Noorse kinderen moeten daarentegen nog iets langer geduld hebben, want daar worden cadeaus pas in de avond uitgepakt. De meest vastberaden kinderen wonen echter in Spanje, waar ze vaak tot Driekoningen in de eerste week van januari moeten wachten om hun cadeaus te mogen openmaken.

Wat ligt er op je bord?

Het kerstdiner is een prachtige gelegenheid om samen met vrienden en familie van een heerlijke maaltijd te genieten, maar wat er precies wordt geserveerd, verschilt per land. In Noorwegen houden ze er twee traditionele kerstgerechten op na: ‘Ribbe’, oftewel geroosterde varkensribbetjes, of ‘Pinnekjøtt’, gepekeld geiten- of schapenvlees met aardappelen. In Japan vieren ze de feestdagen vreemd genoeg met Kentucky Fried Chicken, in het Verenigd Koninkrijk staat er kalkoen op het menu en in de Franse Provence serveren ze maar liefst 13 verschillende desserts, waaronder noga, gekonfijt fruit en een traditionele kerststronk. In Nederland zetten gezinnen een gourmetstel op tafel, waarmee ze in hun eigen kleine pannetjes voedsel bereiden.

De kerstboom

De boom is een van de populairste kerstsymbolen (kijk maar eens welke emoji’s er op je telefoon verschijnen als je het woord intypt) en hij wordt in verschillende landen op verschillende manieren opgetuigd. In Frankrijk is het gebruikelijk om de boom te versieren met fruit en eetbare decoraties. En in Noorwegen wordt de boom pas op 23 december uitgedost en wordt hij liefkozend ‘Kleine Kerstavond’ genoemd. Noren versieren hun bomen vaak ook buiten met korenschoven, zodat vogels in de winter te eten hebben. Duitsers gebruiken vaak echte kaarsen en in Zweden hangen ze graag Zweedse vlaggen aan de takken. Nederlanders versieren hun boom met ‘kerstkransjes’: koekjes in de vorm van kerstkransen.

Tijd voor familie

Een van de leukste dingen van kerst is om met de hele familie bij elkaar te komen en van elkaars gezelschap te genieten. Hoewel ze begin december al hun cadeautjes uitpakken, reserveren Nederlandse gezinnen de eerste kerstdag voor een samenzijn met de familie, waarbij ze de hele dag door van de lekkerste gerechten genieten. In het Verenigd Koninkrijk maakt men na een grote lunch vaak een middagwandeling voor wat frisse lucht, terwijl het in Zweden de traditie is om op kerstavond om 15.00 uur Donald Duck te kijken. In IJsland worden op kerstavond boeken uitgewisseld in het kader van ‘Jólabókaflóð’ (oftewel ‘Boekenoverstroming’), waarna iedereen de avond lezend doorbrengt. In Noorwegen wordt de periode tussen kerst en oudejaar ‘Romjul’ genoemd, die is bedoeld om thuis ontspannend met vrienden en familie door te brengen.

De Kerstjongens

In IJsland wordt het kerstverhaal verteld over 13 ondeugende trollen, bekend als de Yule Lads (Kerstjongens), die in de 13 nachten vóór kerst één voor één naar de stad komen om op hun eigen unieke manier mensen lastig te vallen, dingen te stelen en grappen uit te halen. Ook laten ze cadeaus achter in de schoenen van kinderen die het hele jaar braaf zijn geweest. Kinderen die zich niet goed hebben gedragen, krijgen een aardappel in hun schoen.

Uiteindelijk maakt het niet uit welke traditie je leuk vindt. Waar het echt om draait, is dat je een leuke en ontspannende tijd met familie en vrienden doorbrengt. Hoe je de kerstdagen ook viert, albelli heeft altijd een fotoproduct dat erbij past. Ga naar onze thuispagina en maak van onze fantastische producten de beste persoonlijke kerstcadeaus.

Reacties