Een vrouw op straat, met het gezicht naar de camera, die foto's maakt met een digitale camera.

Het leren van de basisprincipes van fotografie en het leren kennen van de verschillende instellingen op je camera zorgen ervoor dat je veel meer creatieve technieken hebt om te gebruiken. Of je nou een spiegelreflexcamera gebruikt, of foto’s maakt met een compactcamera, het begrijpen van de instellingen van je camera maakt een wereld van verschil in je foto’s. Dit kan je helpen om elke keer weer professioneel ogende foto’s te maken. Dit is een inleiding met een aantal van de meest gebruikte camera-instellingen en hoe je ze kunt gebruiken.

Een inleiding tot camera-instellingen

In onze inleiding tot de basisprincipes van fotografie hebben we de drie belangrijkste camera-opties – sluitertijd, diafragma en ISO – besproken en hoe je die kunt gebruiken voor meer vrijheid bij het maken van je foto’s. Je camera geeft je misschien niet de volledige controle over deze instellingen en als ze wel beschikbaar zijn, kan het even duren voordat je ze onder de knie hebt. Gelukkig hebben de meeste camera’s vooraf ingestelde modi of, in het geval van spiegelreflexcamera’s en geavanceerde compactcamera’s, prioriteitsmodi die zijn ontworpen om alles een beetje gemakkelijker te maken.

Probeer, indien mogelijk, de basisinstellingen van je camera onder de knie te krijgen, zodat je meer creatieve controle hebt. Als je echter besluit om je alleen aan de automatische modi te houden, zal het begrijpen van deze instellingen je helpen om de beperkingen ervan te ontdekken en hoe je ze kunt aanpassen om de gewenste foto’s te maken.

Om de gewenste foto te krijgen, zijn er drie manieren waarop de meeste camera’s kunnen worden gebruikt; volledig automatisch, geavanceerde modi en volledig handmatig. We zullen uitleggen hoe elke modus werkt en hoe je deze instellingen kunt toepassen op verschillende fotografische stijlen, zoals portret-, landschaps- en nachtfoto’s.

Zo gebruik je volledig automatische camera-instellingen

Een meisje dat buiten tegen een feloranje muur sinaasappelsap staat te drinken.

Door de automatische instellingen te gebruiken, laat je de camera de beslissingen voor je nemen. Je hoeft alleen maar op het onderwerp te richten en op de ontspanknop te drukken. Het voordeel is dat je minder tijd kwijt bent aan het aanpassen van de instellingen. Het nadeel is dat je camera niet weet waar je een foto van wilt maken, dus hij zal proberen om zoveel mogelijk licht op de sensor te laten vallen, ongeacht de omstandigheden.

Een goed voorbeeld van wanneer dit zou kunnen gebeuren, is wanneer je een foto maakt bij weinig licht. Je merkt misschien dat je camera een paar seconden nodig heeft om te klikken nadat je op de ontspanknop hebt gedrukt. Dit gebeurt omdat de camera denkt dat het een langzamere sluitertijd nodig heeft om zoveel mogelijk licht te krijgen. Je zult dan merken dat je foto’s er erg wazig uitzien en dat ze onbruikbaar worden.

Automatische instellingen werken veel beter bij goede lichtomstandigheden, bijvoorbeeld als je buitenshuis fotografeert bij daglicht, maar voor andere soorten foto’s kun je beter proberen om de instellingen zelf aan te passen.

Welke automatische voorinstellingen hebben camera’s?

Zoals we al zeiden, beschikken de meeste camera’s over automatische voorinstellingen die voor verschillende fotografiestijlen werken. Zodra je weet hoe je ze snel kunt gebruiken en begrijpt wat ze doen, kun je wat afwisselen met je foto’s zonder dat je veel instellingen handmatig hoeft aan te passen.

Het aantal voorinstellingen dat je camera heeft varieert, afhankelijk van wat voor camera het is, maar waarschijnlijk heb je de volgende modi.

Portretmodus

Twee kleine kinderen die op een grijze bank zitten, ze zijn scherpgesteld, de achtergrond is wazig.Deze modus stelt een groot diafragma in, zodat de achtergrond enigszins wazig is maar de voorgrond scherp. Hiermee kunt je de aandacht vestigen op een specifiek element in je foto dat zich relatief dicht bij de camera bevindt.

Je hebt een achtergrond nodig die wat meer in de verte ligt om het meeste uit deze instelling te halen. Als je onderwerp slechts een meter van een muur verwijderd is, werkt deze modus niet zo goed, zoals we in onze vorige posts over het diafragma hebben laten zien.

Super tip voor portretmodus

Hoewel het portretmodus wordt genoemd, kun je met deze modus meer dan alleen personen fotograferen. Je kunt het goed gebruiken om de aandacht te vestigen op alles op de voorgrond in een foto.

Landschapsmodus

Een foto van een klein stadje aan de voet van de bergen, gemaakt aan de rand van het water.

De landschapsmodus stelt een kleiner diafragma in om de hele scène scherp te maken.

Een kleiner diafragma vermindert de hoeveelheid licht dat de camera binnenkomt, dus je camera stelt waarschijnlijk standaard een langzamere sluitertijd in. In dit geval kun je het beste een statief gebruiken of de camera op een stabiel oppervlak laten rusten.

Super tip voor landschapsmodus

Gebruik de zelfontspanner van de camera wanneer je landschappen fotografeert, ook als je een statief gebruikt. Dit helpt om het trillen van de camera te verminderen en scherpe foto’s maken.

Macromodus

Close-ups van kleine planten, de voorgrond is scherp, de achtergrond is wazig.

Met de macromodus maakt je camera extreme close-ups van objecten die zich op centimeters afstand van de cameralens bevinden. Het diafragma is groter, dus de achtergrond is wazig.

Deze instelling is ideaal voor het fotograferen van details, dus perfect voor foto’s van insecten of bloemen. Houd er echter rekening mee dat het detailniveau dat je vastlegt, afhankelijk is van de kwaliteit van de lens.

Super tip voor macromodus

Denk na over de achtergrond van je macromodusfoto. Met de juiste achtergrond kan de geringe scherptediepte helpen bij het creëren van een zeer interessant effect in je macrofoto.

Nachtmodus

Close-ups van kleine planten, de voorgrond is scherp, de achtergrond is wazig.

In de nachtmodus stelt je camera een langere sluitertijd in om zoveel mogelijk licht vast te leggen. Als je ‘s nachts een straatbeeld fotografeert, kun je er ook achter komen dat de camera de flitser inschakelt om te proberen de foto beter te belichten.

Super tip voor nachtmodus

Als er geen onderwerp op de voorgrond van je foto staat, vermijd dan het gebruik van de flitser. Het is ook een goed idee om je camera op een statief of een stabiel oppervlak te plaatsen, omdat je met een langzame sluitertijd zult werken.

Actiemodus

Een rustige straat in een buitenwijk, met bomen er langs, 's nachts genomen.

In de actiemodus stelt de camera een korte sluitertijd in om de actie in de foto te bevriezen. Deze modus kun je het beste gebruiken als je een snel bewegend onderwerp fotografeert. Houd er echter rekening mee dat de resultaten variëren, afhankelijk van de autofocussnelheid en de diafragma- en de ISO-instellingen van je camera. Daarnaast kunnen slechte lichtomstandigheden ook van invloed zijn op het eindresultaat van je foto.

Super tip voor actiemodus

Speel, voordat je erop uit gaat om actiefoto’s te maken, met de automatische focusinstellingen van je camera, zodat je klaar bent om je onderwerp in een oogwenk te fotograferen. Zorg er ook voor dat je onderwerp goed belicht is, omdat je met een korte sluitertijd werkt.

Wat zijn prioriteitsmodi?

Een actiefoto van een klein meisje dat door haar vader in de lucht wordt getild op een zonnige dag.

Spiegelreflexcamera’s en de meeste gemiddelde tot geavanceerde compactcamera’s hebben meestal een reeks prioriteitsmodi. Wanneer je de basisprincipes van fotografie leert, is het belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met deze functies. Met deze modi kun je kiezen welke instelling je handmatig wilt regelen en welke je wilt automatiseren.

Prioriteitsmodi zijn geweldig als je je op één instelling wilt concentreren en geen gedoe wilt hebben van het handmatig instellen van alle overige instellingen. De namen van deze prioriteitsmodi kunnen verschillen van camera tot camera, maar ze zullen waarschijnlijk als volgt worden weergegeven; P, A of Av en S of Tv.

Prioriteitsmodus P

P staat voor ‘programma’ en stelt je sluiter zo in dat het diafragma en de sluitertijd automatisch worden beheert, zodat je je kunt concentreren op het regelen van de witbalans, ISO en de flitser. Dit kan een handige instelling zijn als je fotografeert bij weinig licht en je niet wilt dat de flitser afgaat. Bijvoorbeeld wanneer je ‘s nachts straatfoto’s maakt of als je een vriend fotografeert die verjaardagskaarsjes uitblaast.

Prioriteitsmodus A of Av

Een close-up van iemand die de instellingen op een spiegelreflexcamera aanpast.

A of Av is de prioriteitsmodus van het diafragma. Je camera beheert de diafragma-instellingen, zodat jij meer kunt focussen op de scherptediepte zonder dat je de sluitertijd hoeft te wijzigen in veranderende lichtomstandigheden. Het is ook handig wanneer je een scène fotografeert waarbij de achtergrond voortdurend verandert, zoals in een drukke stad, waar je bepaalde gedeelten mogelijk wilt vervagen en je wilt focussen op andere stukken.

Als je merkt dat je automatische sluitertijd te langzaam is, terwijl je deze modus gebruikt, probeer dan om de ISO te verhogen.

Prioriteitsmodus S of Tv

De S- of Tv-instelling is de prioriteitsmodus voor de sluitertijd en geeft je volledige controle over je sluiter, terwijl je camera zich concentreert op het instellen van het diafragma. Deze modus is handig als je snel wilt schakelen tussen actiefoto’s die beweging vertonen en meer statische foto’s.

Houd er echter rekening mee dat deze instelling zonder controle over je eigen diafragma enkele van de creatieve opties kan verwijderen die je met handmatige instellingen hebt.

Wat is de handmatige modus op je camera?

De handmatige modus spreekt eigenlijk voor zich en betekent dat je de volledige controle over al je camera-instellingen hebt en er niets automatisch gebeurt. Deze modus geeft je de meeste creatieve vrijheid, dus het is een modus die veel professionele fotografen gebruiken. Maar het betekent wel dat je de camera-instellingen goed moet begrijpen en moet weten hoe je ze snel kunt aanpassen.

Tip voor handmatige modus

Zorg ervoor dat je thuis de handmatige instellingen van je camera leert kennen voordat je erop uit gaat om foto’s te maken. Dit maakt het zoveel gemakkelijker om erop uit te treken met je camera.

Een meisje met haar rug naar de camera, kajakkend op de zee. Er zijn bergen en kliffen op de achtergrond te zien die enigszins vervaagd zijn.

Het leren kennen van je camera-instellingen duurt een tijdje, maar als je eenmaal wat hebt geëxperimenteerd en je automatische en handmatige modi hebt uitgetest, zul je nog veel meer creatieve technieken binnen handbereik hebben. Bovendien kun je zo fantastische foto’s aan je albelli fotoboeken toevoegen om een professioneel ogende bibliotheek voor thuis mee te maken.

Reacties