Hoe maak je de mooiste foto’s van kerst?

Met kerst staat het huis vol kaarsen. Maar hoe leg je deze gezelligheid nu mooi vast? Het geheim is niet alleen een digitale camera die je handmatig kunt instellen, maar ook weten wáár je plaatjes van schiet. Creëer je eigen kerstverhaal met deze 6 tips speciaal voor de kerst.

Om 15:00u. Vergeet de voorbereiding niet

Begin al met foto’s maken vóór kerstavond begint. Het ophangen van de lichtjes, de kerstballen die nog in de doos liggen, het voorbereiden van het eten. Zoom in (of ga met je camera dichtbij staan) voor een mooi effect.

Om 16:00. Buiten is het koud, binnen is het warm

Loop even naar buiten vóór de zon ondergaat en maak een foto van het verlichte huis of van de kaarsen voor het raam. Zo creëer je het gevoel ‘buiten is het koud, binnen is het warm’.

De mooiste foto’s krijg je tijdens het ‘Gouden Uur’ (dat is het uur vóór de zon onder is, dat is op 24 december rond 16:30). Wel even een jas aan, want voor een perfecte foto gebruik je een wat langere sluitertijd (denk aan een statief) en wederom: blijf proberen!

Om 18:00. Maak foto’s vóór de cadeaus zijn uitgepakt

Vertel je een verhaal, dan horen daar ook cadeaus bij. Met zorg ingepakt, dus zeker een foto waard. Zet je camera op de grond en zoom in. Zorg voor een rustige achtergrond (zet even die schoenen aan de kant en zet de cadeaus mooi neer). En, vergeet niet in te zoomen op het gezichten als iemand een cadeau uitpakt! De verraste uitdrukkingen leveren vaak gouden beelden op.

Om 18:15. Zo maak je de mooiste foto’s van kaarsen

Kaarsen leveren prachtige sfeerbeelden op. De foto hierboven maak je eenvoudig zelf! Zo doe je dat:

  • Zet je camera in stand Av (Canon) of A (Nikon)
  • Zorg voor een stabiele ondergrond (bijv. een stoel) voor je camera (tip: een zakje gevuld met bonen werkt ook goed!)
  • Zet je diafragmawaarde zo laag mogelijk (bijvoorbeeld: F3.5)
  • Zoom in en stel scherp in op de kaars die je scherp wilt hebben (richt niet op het vlammetje).

Met deze instellingen verklein je de scherptediepte wat dat mooie effect geeft dat de voorste kaars scherp is, en de achtergrond onscherp. Wordt je foto te donker? Pas dan belichtingscorrectie toe (houd het knopje ‘+/-‘ op je camera ingedrukt, beweeg het wieltje, kijk op je schermpje. Hier zie je een balk met streepjes. Beweeg nu met het wieltje de cursor een paar streepjes naar rechts). Het is even proberen, maar deze foto is echt zelf te maken!

Om 19:00. “Oh wacht, de gedekte tafel!”

“Wacht, nog even een foto van de tafel!” zegt iemand als iedereen net zit. Neem even een momentje vooraf en maak rustig een paar foto’s. Misschien moet je even de schaal aardappelen opzij zetten, maar zo krijg je wel de mooiste foto’s!

Om 21:20. Creatief met kerstlichtjes

Altijd al willen weten hoe je een foto als deze zelf maakt? Jij kunt het ook! De algemene truc is: diafragma helemaal open (dus laag f-getal, bijvoorbeeld F2.8) en niet scherpstellen. Even wat proberen, maar het kan echt. Deze beelden vormen natuurlijk perfecte achtergronden voor in je fotoboek.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.