Ga creatief aan de slag met deze praktische tips voor sluitertijden

De sluitertijd is een van de belangrijkste variabelen die nodig zijn om het licht te regelen wanneer je een foto maakt, vooral wanneer je beweging probeert vast te leggen. Je kunt meer informatie vinden over de basisprincipes van sluitertijden in onze vorige blogpost. In deze post geven we je enkele tips voor het in praktijk brengen van deze basisprincipes, zodat je je camera beter kunt leren kennen en fantastische foto’s kunt maken voor je fotoboeken.

Sluitertijden kort uitgelegd

Afbeelding van een meisje dat uit een snel rijdende trein kijkt met een wazige achtergrond

Een snelle samenvatting van de basisprincipes van sluitertijden; hoe langer de sluiter open blijft, hoe meer licht je camera kan binnenkomen. En hoe sneller de sluiter sluit, hoe minder licht er binnen komt. Wanneer er meer licht op de camerasensor valt, wordt het beeld beter belicht, waardoor je foto’s lichter worden. Wanneer er minder licht binnen komt, worden je foto’s donkerder.

Hoe kun je beweging vastleggen door de sluitertijd te regelen?

Afbeelding van een snel bewegende fiets met een wazige achtergrond

In onze vorige blog over sluitertijden gaven we je ook een paar tips om beweging in je foto’s vast te leggen door je instellingen aan te passen. Langzame sluitertijden laten meer licht binnen en maken je foto’s helderder, wat erg handig kan zijn bij het fotograferen in donkere omstandigheden. Maar als er beweging is wanneer de sluiter van de camera open is, of de camera trilt of het onderwerp beweegt, kan dit een waas in je foto veroorzaken.

Korte sluitertijden verminderen die onscherpte, maar je foto zal veel donkerder worden. Door een snellere sluitertijd te gebruiken, kun je voorkomen dat je de beweging vastlegt die je niet wilt, maar omdat de sluiter slechts een korte tijd geopend is, kan er niet zoveel licht in de camera komen.

Dus, terwijl sluitertijd een geweldige manier is om je belichting te regelen, biedt het je ook verschillende creatieve opties om te verkennen tijdens het fotograferen van bewegingen.

Afbeelding van een meisje dat een foto maakt met een digitale spiegelreflexcamera voor een rotsachtige achtergrond

Nu zullen we deze basisprincipes in de praktijk brengen en een paar instellingen laten zien die je kunt uitproberen. Maar voordat je begint, deze tips kun je beter proberen met een spiegelreflexcamera. De meeste smartphones hebben geen handmatig in te stellen sluitertijd omdat de digitale sluiter automatisch wordt geregeld. Als je geen camera hebt met instellingen voor sluitertijden of als je liever foto’s maakt met je smartphone, zijn er apps die je kunt downloaden die je de controle geven over de sluiter van je camera. Houd er echter rekening mee dat de resultaten mogelijk niet hetzelfde zijn als bij een handmatig in te stellen camera.

Hoe neem je een mooie actiefoto?

Afbeelding van een springende hond die een stok vangt

Je hebt een snelle sluitertijd nodig voor dit soort foto’s. Of je nou foto’s maakt van je spelende kinderen, rondrennende huisdieren of voetballende vrienden, met een paar minuten van zorgvuldige observatie en de juiste camera-instellingen, kun je een geweldige actiefoto maken.

Benodigde instellingen en omstandigheden

 

Je hebt veel licht nodig voor dit soort foto’s, omdat je camerasluiter maar 1 / 500e van een seconde open blijft, dus er kan maar een klein beetje licht door de camerasensor komen.

Om dit uit te proberen, zoek je een situatie met veel snelle en interessante bewegingen die gemakkelijk te volgen zijn. Zoek naar een achtergrond die niet te druk of rommelig is, zodat je je gemakkelijk op het onderwerp kunt concentreren. Neem de tijd om je onderwerp te observeren en de bewegingspatronen te ontdekken. Met een zorgvuldige observatie ontdek je de beste bewegingen en hoeken om vast te leggen. Zo kun je je foto’s goed timen, in plaats van er heel veel maken en hopen op een goede foto.

Maak een paar testfoto’s als je klaar bent met observeren. Probeer de sluitertijd te verhogen als de foto’s nog steeds wazig zijn. Als ze te donker zijn, probeer de sluitertijd dan te verlagen.

Je doel is om een balans te vinden, zodat je foto goed belicht is, maar de beweging stil lijkt te staan. Als je in een zeer heldere omgeving fotografeert, kun je vrij gemakkelijk een korte sluitertijd gebruiken. Maar als je moeite hebt om die ene perfecte foto te maken, vind je hier een aantal extra tips om uit te proberen.

Extra tips voor actiefoto’s

Zorg ervoor dat je met hoeken experimenteert, van positie verandert en wacht op het juiste moment. Het is ook heel belangrijk om geduld te hebben. Het kan een tijdje duren om deze techniek onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk krijg je de foto die je wilt.

Hoe kun je bewegingsonscherpte vastleggen?

Foto van snel bewegend verkeer 's nachts om bewegingsonscherpte te tonen

Om een foto te maken die beweging laat zien, zoals langsrijdend verkeer of een mensenmenigte die de drukte van de straat laat zien, probeer je te experimenteren met langere sluitertijden.

Benodigde instellingen en omstandigheden

1 / 20e seconde laat de sluiter van je camera gedurende een relatief lange tijd open en laat veel licht in de sensor. Daarom moet je op zoek naar een situatie die niet te helder is verlicht. Dat betekent niet dat je midden in de nacht foto’s hoeft te maken, maar vermijd een zonnige dag. Als de omstandigheden goed genoeg zijn voor een korte sluitertijd, zijn ze veel te licht voor langzamere instellingen. Dus, probeer een bewolkte dag, schemering of een binnenomgeving die niet wordt overspoeld met licht.

Het maakt niet uit welk onderwerp je fotografeert, probeer altijd even rond te kijken en op zoek te gaan naar een interessante omgeving. Heldere lichten en kleuren kunnen je foto’s nog impactvoller maken bij het vastleggen van bewegingsonscherpte.

Een meisje met haar rug naar de camera voor een wazig bos

Zodra je een plek hebt gevonden waar je blij mee bent en hebt gekeken hoe alle elementen bewegen, begin dan met het maken van een paar testfoto’s. Als je foto’s te donker of te licht zijn, pas dan de sluitertijden aan totdat je de juiste balans hebt gevonden. En als je een intensere vervaging in je foto’s wilt, stel dan een nog langere sluitertijd in, waardoor er ook meer licht binnenkomt.

Als je met zeer lange sluitertijden werkt, probeer dan je handen zo stil mogelijk te houden om te voorkomen dat je foto’s per ongeluk wazig worden. Wanneer de onderwerpen in je foto’s wazig zijn, kan dit een geweldige manier zijn om beweging te laten zien, maar wanneer je camera beweegt terwijl je de foto maakt, kan dit ervoor zorgen dat je beeld van slechte kwaliteit is. Dus als je camera te zwaar is of als de belichtingstijd te lang is, probeer dan een statief te gebruiken of zet je camera op een stabiel oppervlak als snelle oplossing. Hier zijn een aantal andere tips die je kunt proberen bij het gebruik van lange sluitertijden.

Extra tips voor het vastleggen van beweging

• Als de instelling te helder is voor een goede foto bij een langzamere sluitertijd, wacht dan tot het donkerder wordt of ga naar een schaduwrijke plek.
• Door de sluitertijd te wijzigen, kun je ook de mate van onscherpte in de foto regelen, variërend van een lichte beweging in een scherpe foto tot een meer abstracte opname gevuld met kleuren en vormen. Speel gewoon met je camera-instellingen en ga creatief aan de slag.

 Beeld van een boot die zich snel beweegt op water bij nacht zodat het licht is vervaagd

Er zijn geen vaste regels in de fotografie. Dus je kunt leuk experimenteren en uitzoeken wat voor jou werkt. Onthoud gewoon deze laatste tips.

• Om een beweging vast te leggen, zoals een sporter in actie, en om het drama van een specifieke beweging te laten zien, gebruik je een korte sluitertijd. Dit werkt het beste bij het fotograferen van één persoon.
• Gebruik een lange sluitertijd om de beweging te vervagen, zoals bewegend verkeer of een drukke menigte. Dit werkt het beste bij het vastleggen van een collectieve beweging. Het werkt ook geweldig om binnenfoto’s intiemer en persoonlijker te maken.

Afbeelding van een meisje dat door een bloemenveld rent

Gebruik dit als leidraad en bekijk de rest van de berichten in onze fototipserie, zoals deze inleiding tot de basisfotografie, om te zien hoe je je foto’s kunt verbeteren en een aantal prachtige fotoboeken en foto-afdrukken kunt maken.

We willen graag zien hoe je experimenteert met sluitertijden, dus deel je beste foto’s met ons op Facebook en Instagram met #albelli.

 

Reacties