Bokeh fotografie tips

Heb je je ooit afgevraagd hoe je zo’n dromerige, wazige achtergrond krijgt bij fotografie? De techniek die je hiervoor gebruikt heet Bokeh (uitgesproken als BOH-kee. Het is het resultaat van het schieten met een kleine scherptediepte en snelle sluitertijd. Het woord is afgeleid van Bokeh boke (ボ ケ) het Japanse woord voor “vertroebeling” of “vervaging”.

Je ziet het ook terug als boke-aji, een term die verwijst naar de kwaliteit van de onscherpte in een afbeelding of foto. Een populair voorbeeld van Bokeh fotografie is kunstmatige lichtjes zo vast leggen dat het juist heel zacht voelt, alsof het gloeiende, diffuse lichtbolletjes zijn.

Dus, met de kortere dagen en de gezellige lichtjes om je heen deze maand, is het de perfecte tijd om te gaan experimenteren met Bokeh fotografie! We hebben een paar tips voor je om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig:

  • Een fotocamera met instelbaar diafragma (f-waarde)
  • Een lens met een mogelijkheid tot snelle sluitertijd
  • Een statief
  • Een paar kerstlichtjes

eenvoudige-bokeh-fotografie-tips

Wat moet je doen?

  1. Voor het beste resultaat, kies je de AV-modus van je camera, hierbij kun je handmatig je diafragma instellen (Een diafragma van f/2.8, f/2, f/1.8 of f/1.4 is in dit geval het beste. Hoe lager deze waarde hoe waziger de achtergrond).
  2. Gebruik een statief om je camera stil en stabiel te houden voor een haarscherpe focus op je foto-onderwerp..
  3. Laat voldoende afstand tussen de achtergrond met de lichtjes en het foto-onderwerp.
  4. Zet je camera juist heel dicht bij je foto-onderwerp zodat je onderwerp superscherp is en de de achtergrond onscherp is en die magische waas krijgt.

Shot of a cute little girl using a digital tablet

Je kunt ook je smartphone gebruiken

Je hebt geen professionele camera nodig om zelf bokeh-foto’s te maken, want de meeste smartphones kunnen tegenwoordig prachtige bokeh-effecten vastleggen. Smartphones met een diafragmaopening groter dan f/2.8 en een sluitertijd van 1/50 (de standaard sluitertijd) krijgen de mooiste resultaten, maar met andere smartphones kan het soms ook. Het hangt allemaal af van het model.

Heeft jouw smartphone deze functie niet? Geen stress, meerdere van onze favoriete fotobewerking apps hebben die wel!

bokeh-fotografie-op-je-telefoon-tips

Experimenteer met je foto’s

Nu je het principe snapt kun je aan de slag gaan met dit leuke effect. En als je straks de smaak te pakken hebt, kun je ook gaan experimenteren om het Bokeh-effect in de voorgrond van de foto te krijgen.

Street portrait of young happy woman on the festive Christmas market at night

Je kunt ook lensfilters gebruiken met een kerstthema waarmee je sterretjes, bomen of iets anders kan toevoegen aan de foto. Hoe je dat precies doet, vind je in deze blogpost.

bokeh-fotografie-inspiratie-2

Als je jouw magische momenten hebt vastgelegd, waarom zou je er niet mee pronken? Maak er een wanddecoratie of kalender van en geef het als een cadeautje. Deel jouw bokeh-foto’s met ons op Instagram, Facebook en Twitter zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt!

Reacties