Of je nu graag portretten maakt van je beste vrienden of van vreemde mensen op straat, hier zijn enkele eenvoudige tips om je te helpen bij het poseren en ervoor te zorgen dat mensen zich meer op hun gemak voelen tijdens je fotosessie.

Bouw een band op voordat je begint met fotograferen

Bij portretfotografie gaat het erom het karakter en de natuurlijke schoonheid van een persoon vast te leggen, maar mensen voelen zich niet altijd fijn wanneer iemand een camera op hen richt. Daarom moet je als portretfotograaf in de eerste plaats een band met je model opbouwen. Ga eerst naast hem of haar zitten en vertel wat je wilt bereiken met je foto’s. Complimenteer ze met iets wat je leuk aan hen vindt, zoals hun kapsel of outfit, en begin langzaam met het maken van foto’s terwijl ze nog zitten (dit is minder intimiderend dan staande foto’s, omdat de meeste mensen niet weten hoe ze een natuurlijke houding moeten aannemen). Zelfs als je een familielid of vriend fotografeert die je heel goed kent, wil je hem of haar langzaam laten wennen in plaats van meteen je camera of smartphone te pakken en te gaan klikken.

Communiceer en werk samen met je model terwijl je fotografeert

Of je nu je kind op zijn verjaardag fotografeert of de moeder van je beste vriendin op een bruiloft, je kunt ervoor zorgen dat je model zich meer op zijn of haar gemak voelt en betrokken is bij de fotoshoot. Dit kan door je gedachten en ideeën te delen, terwijl je bezig bent. Door duidelijk te communiceren, kan hij of zij zich een beeld vormen van wat wel en niet werkt en je helpen om je visie te bereiken. Geef positieve feedback en complimenten om je model aanwijzingen te geven: ‘Dat is perfect! Mooi! Geweldig!’. En in plaats van negatieve taal te gebruiken, kun je beter suggesties doen: ‘Wat als we een paar foto’s daar proberen, waar het licht beter is? Wat als je je lichaam eens deze kant op draait?’. Laat ze de beelden op de achterkant van je camera (of smartphone-scherm) zien, zodat ze zelf de resultaten kunnen bekijken en zich onderdeel van het proces voelen.

Ken de basisprincipes van het poseren

Als fotograaf is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je modellen er goed uitzien en zich goed voelen. Je kunt dit doen door ze te ‘coachen’ en ze te helpen om flatteuze poses te ontdekken. Maak het leuk en wees niet bang om elke pose voor te doen. Hier zijn een paar suggesties om je op weg te helpen:

  • Vraag je modellen om rechtop te staan (of te zitten) en de schouders naar achteren te trekken. Dit zorgt voor langere lijnen en meer flatteuze houdingen.
  • Gebruik rekwisieten om de geportretteerde personen zich meer op hun gemak te laten voelen. Misschien leest je partner graag. In dat geval voelt hij zich natuurlijker met een boek of een leesbril in de hand. Geef je kind iets om mee te spelen terwijl je hem of haar fotografeert, of stel voor dat je model met het haar speelt. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Probeer verschillende locaties uit om te zien waar je model zich het prettigst voelt. Stel voor om tegen een muur of boom te leunen, of zoek een bankje of rotsblok om op te zitten. Als je thuis fotografeert, probeer dan de trap of de bank, of ga naar de tuin. Het doel is te experimenteren tot je het beste licht en de beste instelling voor je model hebt gevonden.
  • Fotografeer je model op ooghoogte of iets daarboven en vraag hem of haar om recht in de lens te kijken. Vermijd opnamen van onderaf, omdat deze hoeken onflatteus kunnen zijn (hoewel dit kinderen in superheldenpak er ook groter en heldhaftiger uit kan laten zien!)
  • Vraag je model om het voorhoofd naar voren te brengen en de kin iets uit te strekken om de kaaklijn te accentueren. Als ze het niet begrijpen, omschrijf het dan als ‘de schildpadhals-truc’ en demonstreer hoe het eruit ziet. Het is een beetje een grappige pose, maar het is perfect voor portretten!
  • Zorg dat de armen van je model hoger en weg van de zijkant van het lichaam zitten, zodat de handen op de heupen (of onderrug) liggen. Deze look is veel flatteuzer voor de meeste mensen en is gemakkelijk te bereiken.
  • Zorg ervoor dat je de irissen van de ogen van je model kunt zien en niet alleen het oogwit. Je kunt ze hierbij helpen door ze te vertellen dat ze naar iets specifieks achter de camera moeten kijken. Het punt is dat ze niet altijd direct in de camera hoeven te kijken.
  • Draai de schouders van je model zijwaarts, zodat hun lichaam niet frontaal naar de camera gericht is. Deze lichte hoek zorgt voor meer dynamische en flatteuze portretten. Omgekeerd, als je je onderwerp groot en krachtig wilt laten lijken, zeg dan dat hij of zij recht in de camera moet kijken.

Speel wat muziek af

Als je de mogelijkheid hebt, waarom speel je dan geen muziek af om je fotoshoot nog leuker te maken? Vraag je modellen waar ze graag naar luisteren en zet het geluid lekker hard om een leuke en levendige sfeer te creëren. Kinderen zullen het geweldig vinden, maar volwassenen ook!

Straatfotografie-etiquette voor het fotograferen van vreemden

Tijdens reizen, maar ook onderweg in de eigen woonplaats komen we allemaal weleens interessante figuren tegen. Toch voel je je misschien niet zo op je gemak om vreemde mensen te fotograferen. Met de juiste aanpak kan dat wel heel leuk en echt de moeite waard zijn. Als je iemand tegenkomt die je graag zou willen fotograferen, benader hem of haar dan met een brede glimlach en stel jezelf voor. Leg hen uit wat je triggert. Misschien vind je hun hoed mooi of dat ze er interessant uitzien. Vraag daarna of ze het goed vinden dat je even snel een foto neemt. Dit is bijna altijd een beter idee dan proberen snel een foto te maken zonder toestemming te vragen. De meeste mensen zullen met plezier poseren voor een snelle foto of twee. Probeer het kort te houden, zodat je niet te veel van hun tijd in beslag neemt en vergeet vooral niet om ze te bedanken als je klaar bent.

Wees je bewust van je lichaamstaal tijdens het fotograferen

Door open te zijn en een positieve, vrolijke sfeer uit te stralen, zul je ervoor zorgen dat je modellen zich meer ontspannen en zich op hun gemak voelen voor de camera. Dit geldt vooral wanneer je op reis straatfoto’s maakt, maar ook wanneer je thuis spontane foto’s van vrienden en familieleden probeert te maken. Hou het natuurlijk en probeer je camera niet te ‘verstoppen’, want dat wekt argwaan bij de mensen en geeft ze het gevoel dat je iets doet wat niet mag. Lach terwijl je fotografeert en maak duidelijk dat je van fotografie houdt. Laat mensen je foto’s zien terwijl je bezig bent en ze zullen er al snel net zoveel plezier in hebben als jij.

Portretfotografie is een van de meest uitdagende, maar ook een van de meest lonende vormen van fotografie. Vergeet vooral niet om plezier te maken met je modellen en experimenteer zoveel mogelijk om je creativiteit te stimuleren.

Reacties