Een vrouw die buiten staat met haar rug naar de camera. De foto is erg mistig, dus een deel van de achtergrond is onscherp.

We hebben in onze serie handleidingen verschillende soorten fotografie-instellingen en technieken besproken die je kunt gebruiken om mooiere foto’s en professioneel ogende albelli fotoboeken te maken. Zoals we tot nu toe hebben besproken, is het maken van een goede foto afhankelijk van veel verschillende variabelen, zowel creatief als technisch. Om je meer creatieve opties te geven, kun je het beste beginnen met inzicht krijgen in welke apparatuur en camera-instellingen je moet gebruiken. Zodra je die basiskennis hebt, kun je meer gaan experimenteren met je foto’s.

De belangrijkste knoppen op je digitale camera zijn er om het licht dat de sensor raakt te beheren. In onze vorige handleiding over het gebruik van ISO hebben we uitgelegd hoe je zoveel mogelijk licht kunt vastleggen als je foto’s maakt in lastige omstandigheden. Een goede foto maken is echter niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid licht, maar ook van de lichtkwaliteit en de beste manier om dat aan te pakken is met een instelling die de witbalans wordt genoemd.

Wat is witbalans?

Een foto van een tram in een smalle straat. De foto is in drieën gedeeld om de witbalans weer te geven; het linker deel heeft blauwe tinten, het midden heeft gebalanceerde tinten en het rechter deel heeft gelige tinten.

Niet al het licht is hetzelfde en het ene licht is kouder dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan een koud blauwachtig neonlicht in een tunnel, dit is heel anders dan de warme gouden tinten van een zonsondergang. Op een vergelijkbare manier lijkt kaarslicht een stuk warmer dan het licht op een bewolkte dag. Onze camera’s kunnen de kwaliteit van licht in situaties als deze niet precies detecteren. Hoewel er automatische instellingen bestaan die redelijk goed kunnen werken, zijn de resultaten niet altijd perfect en kunnen de kleuren een beetje uit balans raken.

Wanneer we een foto maken, probeert onze camera een neutraal grijs punt in de foto te vinden en probeert hij vervolgens alle kleuren eromheen in balans te brengen. Als het goed gaat, zien alle kleuren er op de foto nauwkeurig uit. Zo niet, dan kun je eindigen met gelige of voornamelijk blauwe tinten. Witbalans is de instelling die je kan helpen dit te voorkomen. Door de witbalans te corrigeren, betekent dit in feite dat je alle tinten in je foto op de juiste manier in balans brengt. Weten hoe je het moet gebruiken en hoe je je camera handmatig moet instellen zodat het de kwaliteit van het licht in de situatie herkent is erg belangrijk, maar het is ook heel eenvoudig om te doen.

Zo gebruik je witbalansEen foto van een mopshond in een rode regenjas. De foto laat zien hoe de witbalans de tinten in een foto kan veranderen; het is verdeeld in vijf tinten met iconen van verschillende camera-instellingen erboven.

Of je nou de realiteit wilt vastleggen of met kleuren wilt spelen in je foto’s, met witbalans kun je beide effecten bereiken. De gemakkelijkste manier om de witbalans in te stellen, is om voorgeprogrammeerde instellingen op je camera te gebruiken. Alle digitale camera’s hebben een automatische witbalansinstelling en voorinstellingen voor verschillende omstandigheden, zoals zonnig, bewolkt, schaduw en binnenshuis.

Het kan dat de automatische instelling voor jou goed werkt, maar zoals we al zeiden, een camera kan niet zeggen of je binnen of buiten bent op een bewolkte dag, dus de kleurbalans kan verkeerd uitvallen in je foto. Daar komen de voorinstellingen goed van pas. Probeer ze uit, zodat je een idee krijgt van wat je camera kan en vind de kleurbalans die je het mooiste vindt van elke voorinstelling. Je zult merken dat een eenvoudige wijziging van de voorinstelling een wereld van verschil kan maken ten opzichte van een foto gemaakt met een automatische instelling.

Zo kun je de witbalansinstellingen verfijnen

Een Kelvin-schaal met lichttemperaturen van 1000 tot 10000, met kaarslicht, kunstlicht, zonlicht en bewolkte luchten aangegeven op de schaal om hun temperatuur in Kelvin-graden te laten zien.

Met sommige camera’s kun je de witbalansinstellingen nog verder aanpassen. Voor foto’s waarbij je voorinstellingen net niet helemaal goed zijn, kun je de witbalans verfijnen door de temperatuur van het licht handmatig in te stellen. Dit wordt aangegeven met de graden van de Kelvinschaal. De lage waarden staan voor de temperatuur van kaarslicht, terwijl de hoge waarden een bewolkte hemel of schaduw weergeven. Bekijk het bovenstaande diagram om te zien waar de verschillende lichtomstandigheden zich op de schaal bevinden.

Witbalans aanpassen nadat je een foto hebt genomen

Schermafbeeldingen van witbalansinstellingen op een smartphone.

De witbalans is ook eenvoudig aan te passen nadat je een foto hebt gemaakt met je digitale camera of smartphone. Op de meeste telefoons en met fotobewerkingssoftware kun je de temperatuur van een foto bewerken met een eenvoudige schuifregelaar. Deze gaan van geel tot blauw en van groen tot magenta.

Er zijn tal van fotobewerkings-apps die je voor je telefoon kunt downloaden, waarvan sommige net zo goed werken als bewerkingssoftware. Om de kleurbalans hierin te wijzigen, kun je vaak een schuifregelaar gebruiken die de tint of kleurbalans van je foto aanpast. Met veel smartphones kun je deze instellingen ook tot op zekere hoogte aanpassen in je fotogalerij.

Door met deze schuifregelaars te spelen, zul je er al snel achter komen hoe je de kleuren in balans kunt brengen en je kunt zelfs een aantal nieuwe creatieve opties vinden.

Waar je op moet letten bij het gebruik van de witbalans in fotografie

Een foto van een vrouw op een brug in Amsterdam. De foto laat zien hoe de witbalans een afbeelding kan beïnvloeden; hij is opgesplitst in vier delen, met elk kwart een andere tint, in het midden is een cirkel te zien met de kleuren in balans.

Tenzij je op zoek bent naar een specifieke stijl voor in je foto’s, kun je al snel te ver gaan met de witbalans-schuifregelaars, dus let hierop wanneer je de kleuren corrigeert. Om te voorkomen dat je te veel gebruik maakt van een bepaalde tint, verplaats je de schuifregelaar eerst naar de twee uitersten, zodat je een idee krijgt van hoe de foto eruit zou zien als de ene kleur prominenter was dan de andere. Schuif vervolgens terug naar het middelste neutrale punt en probeer vervolgens vanaf dat punt subtiele correcties uit te voeren.

Bekijk de inleiding tot de basisprincipes van fotografie voor een snel overzicht van de rest van onze handleidingen met fototips. Dankzij een paar eenvoudige tips kun je verbluffende foto’s van je favoriete momenten maken die er geweldig uitzien in je albelli fotoboeken.

Maak je fotoboek

Reacties